دوران کودکی با بازی کردنهای بی انتها گره خورده است. بازی هایی که غالبا همراه با شور و هیجانی بالا هستند. در عین حال ذهن کودک دائماً در حال تجزیه و تحلیل مسائل جدید، به خاطر سپردن دانستهها و تلاش مستمر در یادگیری مهارتها مشغول است. این همه را بگذارید در کنار رشد دائمی او که قرار است با گذر از ایام کودکی آنها را تبدیل به انسانهایی کاملاً بالغ و سالم نماید. حضور در سنین رشد همراه با تحرک بالا و قابلیتهای یادگیری بسیار باعث می شود تا یک کودک نیاز به سطح انرژی بالایی داشته باشد. برای همین است که باید خوراکی فرزندان را کاملاً جدی بگیریم.
قاعدتاً کودکان همراه با وعدههای غذایی ما سر سفره ها می نشینند و هر آنچه برای صبحانه و ناهار و شام تهیه کرده ایم، با شور و شوقی کودکانه میل میکنند. اما قطعاً این سه وعده غذایی نمی تواند پاسخگوی نیاز بالای آنها در تامین انرژی مورد نیاز آنها باشد. اغلب کودکان ما در میان وعدههای غذایی احساس گرسنگی دارند. گرسنگیای که آنها را به سمت مصرف انواع تنقلات و میان وعدهها سوق می دهد. از طرفی دنیای خوراکی فرزندان با نگرش غذایی ما کاملاً متفاوت است. کودکان از خوراکی ها، آنها که خوشمزه، جذاب و در عین حال هیجان انگیزتر هستند را دوست دارند. همین دنیای کودکانه آنها را به سمت تنقلات و میانوعده هایی می کشاند که ظاهرا نمی توانند جایگاه غذایی سالم و مفیدی داشته باشند.

اغلب تنقلات بسته بندی شده در قامت خوراکیهای صنعتی در دسته مواد غذایی ناسالم قرار دارند. کافی است نیم نگاهی بر قفسه فروشگاههای ریز و درشت شهر بیاندازید تا با انبوه این خوراکیها مواجه شوید. خوراکی فرزندان و کودکان که با ظاهری جذاب و مزههایی آنچنانی بسته بندی شده اند تا دنیای هیجانی و کودکانه فرزندان ما را تحریک کنند. اما این خوراکیها نمی توانند ما را در جایگاه والدین هوشیار و آگاه فریب دهند تا به نوعی به عنوان خوراکی فرزندان ما جایی متداول داشته باشند. همه ما می دانیم که چنین تنقلاتی نمی توانند آن غذای سالم و پر انرژی را برای کودکان ما تأمین نمایند. برای همین است که اغلب در مقابل مصرف بی رویه چنین خوراکیهایی مقاومت میکنیم. اما قرار است تا کجا به این مقاومت بی نتیجه ادامه دهیم؟
پدر و مادرهای زیادی را می شناسیم که با وجود مخالفت و بدبینی نسبت به خوراکیهای پر زرق و برق صنعتی، باز هم از آنها برای کودکان خود به عنوان خوراکی فرزندان تهیه می کنند. زیرا نتوانسته اند جایگزین مناسبی را برای کودکان خود فراهم آورند. به هیچ حالت نمی توانید میانوعده ها را از دنیای غذایی کودکانتان حذف کنید. این خوراکیهای هر از گاهی آن هم در دل بازیهای کودکانه، جدا از تامین انرژی، حس و حالی لذت بخش دارند. کودکان، از خوردن خوراکی های دم دستی، ساده و کودکانه در میان بازیهایشان لذت می برند. اما قرار نیست که ما هم تسلیم نگرش دنیای صنعتی برای تکمیل خوراکی فرزندان باشیم.
توجه به خوراکی فرزندان یک مسئولیت دائمی است و والدین باید بتوانند بر هر آنچه که کودکانتان میل می کنند، نظارت دقیق داشته باشند. در عین حال باید کودکان را از خوراکیهای جذاب و کودکانه بهره مند سازند. اگر چنین مهارتی را نداشته باشید؛ لاجرم باید تسلیم خوراکی های پر زرق و برق صنعتی شوید. اما اگر مهارت ارتقا کیفیت خوراکی فرزندانتان را کسب کرده باشید، به راحتی می توانید با نظارت همیشگی در کنار تهیه بهترین خوراکی فرزندان، تغذیه کودکان را از انبوه تنقلات مفید تامین نمایید.
راه و رسم ارتقا کیفیت خوراکی فرزندان
وقتی به موضوع ارتقا کیفیت خوراکی فرزندان فکر میکنید، قرار نیست عملیات بسیار حساس و به غایت دشواری را به انجام رسانید. گاها شاهد والدینی هستیم که خیلی سفت و سخت در یک برنامه کاملا سختگیرانه غذایی گیر کرده اند. والدینی که شاید قرار است از آن سوی بام بیفتند. زیرا با چنین سختگیری هایی فقط کودکان خود را در خوردن تنقلات ناسالم حریصتر میکنند.

رسیدن به یک جریان همیشگی از غذای سالم در خوراکی فرزندان ماجرای چندان پیچیدهای نیست. کافی است خودتان را جای دنیای هیجانی و فانتزی شده کودکان خود بگذارید تا به راه و رسم ارتقا کیفیت خوراکی فرزندان خود پی ببرید.
اولین نکته تهیه یک لیست از خوراکیهای سالم است که می دانید مورد توجه کودکان شما قرار میگیرند. اگر بخواهیم لیستی از تنقلات مفید تهیه کنیم، قطعاً باید چندین صفحه را کاملا سیاه کنیم. چنین لیستی می تواند بسیار متنوع، جذاب و البته کاملاً گسترده باشد. پس ظاهراً در چیدمان تنقلات مفید برای تکمیل خوراکی فرزندان دست بالایی داریم. انبوه خوراکی ها در اختیار ما قرار دارند. فقط کافی است که همتی کرده و از این انبوه خوراکی های سالم چند نمونه را انتخاب کنیم و آنها را به شکلی در میان تغذیه کودکان خود قرار دهیم. البته هنر ما در همین بخش کلیدی نهفته است. اینکه چطور می توانیم خوراکیهای سالم را در برنامه غذایی کودکان خود بگنجانیم. به شکلی که خوراکی فرزندان ما کاملا سالم باشند.
وقتی یک ترکیب غذایی سالم را انتخاب کردهاید، همیشه به یاد داشته باشید که در یک نبرد بی پایان قرار دارید. نبردی که یک سوی آن شما و آن خوراکی مفید هستید و سوی دیگر غول بزرگ صنعت خوراکی ها و تنقلات بسته بندی شده است. هر دو سوی این نبرد نیز یک هدف را دنبال می کنند. اینکه بتوانند نقش پررنگ در خوراکی فرزندان داشته باشند. شما وقتی پیروز میدان هستید که بتوانید مورد توجه و علاقه کودک خود قرار بگیرید. به شکلی که او، شما و غذای سالم شما را با تمام وجود دوست داشته باشد.

پس به صرف تهیه کردن خوراکیهای سالم نمی توانید در این میدان نفسگیر، پیروز ماجرا باشید. زیرا صنعت غذایی در تامین تنقلات و میان وعده ها خیلی قدرتمندانه و کاملاً حرفه ای گام در میدان گذاشته است و خوراکیهای ظاهراً ناسالم خود را در بسته بندیهای زیبا و هیجان انگیز، مزه های جذاب و دوست داشتنی و البته تبلیغات کاملاً روانشناسی شده عرضه میکند. در چنین آوردگاهی چطور می خواهید با یک ترکیب غذایی ساده که آنهم در ظرفی نه چندان جذاب ریخته شده است، پیروز میدان باشید؟!
برای ارتقا کیفیت خوراکی فرزندان خود باید دست به کار باشید و این خوراکیهای سالم را با اندک خلاقیت و هنرمندی در فضایی متفاوت برای کودکان خود تهیه کنید. یک تزیین ساده کودکانه و یا توجه عمیق و مهربان مادرانه و شاید ایجاد یک هیجان غافلگیرانه می تواند ذهن کودک شما را کاملاً درگیر خودش کند. تا جاییکه با شور و هیجانی وصف ناپذیر، خوراکی سالم شما را پذیرا باشد. البته نیازی نیست که برای آن خوراکی مذکور همواره دست به کار باشید و یک ماجرای هیجانی خلق کنید. کافی است فقط یک بار این خوراکی سالم را در فضایی به یاد ماندنی و کاملاً دوست داشتنی برای فرزندان خود تهیه کرده باشید. مطمئن باشید که یک خاطره خوب آنچنان عمیق در نهاد کودک شما نشسته است که ناخودآگاه او را به سمت خوراکی سالم و مورد نظر شما سوق خواهد داد. البته بهتر است خوراکی انتخابی شما هم کیفیت و جایگاه لازم را داشته باشد. برای این منظور چند تنقلات مفید که می توانند در ارتقای کیفیت خوراکی فرزندان تأثیرگذار باشند را معرفی می کنیم.
- ذرت بو داده (پاپ کورن): وقتی قرار است در رقابت برای حذف خوراکی های ناسالم و صنعتی باشید، بهتر است از یکی شبیه آنها اما کاملاً سالم و خانگی رونمایی کنید. ذرت بو داده که گاهاً با نام غربی پاپ کورن شناخته می شود، از بهترین تنقلات برای ارتقا کیفیت خوراکی فرزندان می باشد. زیرا از غلاتی غنی، مغذی و کاملاً مفید تهیه می شود. به سادگی میتوان حجم بسیار بالایی از آن را تهیه نمود و چندان هم گران قیمت نمیباشد. از طرفی هر کودکی آن را دوست دارد. پس اگر والدین هوشیاری هستید، مقداری ذرت دست شما را در تغذیه سالم کودکانتان باز می گذارد.
- آجیل ها را فراموش نکنید: به یقین یکی از بهترین ایده ها در ارتقا کیفیت خوراکی فرزندان، ترغیب آنها به مصرف انواع آجیل می باشد. وقتی صحبت از آجیل در میان است، می شود طیف کاملاً بزرگی از انواع خوراکی ها را انتخاب کرد. آجیل مخلوطی از انواع مغزها و میوههای خشک شده و گاهاً شیرینیهای خانگی است. مغزها سرشار از آنتی اکسیدان و چربی های غیر اشباع هستند. خوراکیهایی که در تامین انرژی بهترین می باشند. البته لازم نیست تا صحبت از آجیل در میان است، به چند نمونه کاملاً گران قیمت مانند پسته و بادام هندی فکر کنید. دانههای خوراکی خوشمزه و ارزان قیمت مانند بادام زمینی، سویا و… هم هستند. دانه هایی که هم خوشمزه هستند و هم جذاب و دوست داشتنی. آجیلها همیشه از بهترین میانوعده برای کودکان میباشند.
- اسموتی میوه همیشه جواب می دهد: اگر می خواهید کودک شما همواره از میان وعده سالم شما استقبال کند، اسموتی میوه ای یک ایده کامل است. زیرا همیشه جذابیت بالایی دارد. کودکان عاشق اسموتی هستند و گویا از تماشا تا خوردن آن سیر نمی شوند. اصلاً تا وقتی یک مقدار اسموتی در یخچال خانه مانده است، هیچ کودکی حس آرامش ندارد. ساختن اسموتی هم بسیار ساده است. ترکیبی از میوه ها در مخلوطی از شیر و بستنی و… . این ترکیب را می توانید در اندک زمانی تهیه کنید و به ارتقا کیفیت خوراکی فرزندانتان یک قدم نزدیک تر باشید.
- تخم مرغ آب پز را دست کم نگیرید: برخی از والدین از یک میانوعده انتظار تامین یک غذای کامل را دارند. در این حالت هیچ تنقلاتی نمی تواند حس و حال گشنه کودک خسته از بازی را سیر نماید. کودک در میان وعده ها باید با هیجان غذایی کامل را بخورد. با این نگاه که باشید، چه چیزی می تواند بهتر، جذاب تر و خوشمزه تر از یک لقمه نان با تخم مرغ آب پز شده باشد؟! این خوراکی یک میانوعده برای کودکان است. لذا در تغذیه کودکان کاملا محبوب و پسندیده شده است.
لیست ما میتواند بسیار متنوعتر و در عین حال کاملا پرشورتر باشد. به شرط آنکه در جایگاه والدینی هوشیار خلاقیت داشته باشید و با در نظر گرفتن سلیقه کودکانتان از خوراکیهای سالم برای آنها تامین نمائید. به این ترتیب به راحتی میتوانید در ارتقا کیفیت خوراکی فرزندان خود تاثیرگذار باشید.
