- جلوگیری از گسترش کرونا در کارگاههای تولیدی مواد غذایی
شیوع یک بیماری مسری میتواند تمام جنبههای زندگی انسانها در هر اجتماعی را تحت تاثیر گذاشته و به نوعی ماشین حرکت جوامع انسانی را فلج سازد. مانند همین بیماری کرونا که چند ماهی است در سطح جامعه جهانی جولان میدهد و گویا چندان تمایلی نیز برای رفتن ندارد. البته خلاص شدن از چنین بیماریهایی در گرو همت خود جوامع انسانی است. وقتی بتوانیم تمام پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم، منطقی است که دیر یا زود بر این بیماری مسری غلبه خواهیم کرد. برای این منظور لازم است تا راهکارهایی بهداشتی در تمام اجتماعات انسانی داشته باشیم. مانند چگونگی جلوگیری از گسترش کرونا در کارگاههای تولیدی مواد غذایی که موضوع کلی صحبت ما میباشد.

کارگاههای تولیدی مواد غذایی از دو وجه در تقابل با بیماری کرونا اهمیت پیدا میکنند. اول آنکه این کارگاهها به مانند تمام دیگر فضاهای انسانی محل تجمع انبوهی از کارگران هستند که میخواهند در کنار یکدیگر خط تولیدی را راهاندازی کنند. حضور این تعداد آدم در کنار هم به خودی خود زمینهساز گسترش بیماری کرونا خواهد شد. اما نکته دیگر ماجرا در خروجی این کارگاهها میباشد. چرا که تمام آنها قرار است محصولی با مصرف خوراکی تهیه کنند. محصولی که میتواند مستعد انتشار بیماریهای مسری باشد. از این رو مقوله جلوگیری از گسترش کرونا در کارگاههای تولیدی مواد غذایی بیش از هر محیط صنعتی دیگری مورد توجه قرار دارد. چالشی که در ادامه به تشریح کاملی در ابعاد متنوع از آن خواهیم پرداخت.
بهداشت شخصی کارگران مقدمهای جدی در جلوگیری از گسترش کرونا
کرونا یک بیماری مسری است که در ریه انسانها خانه میکند. از این رو مسیر شیوع آن خیلی ساده است. کافی است فردی آلوده عاری از هر گونه مانعی در نزد دیگر افراد حاضر باشد. آنگاه احتمال سرایت بیماری بسیار بالا است. لکن نمیتوان یک کارگاه تولیدی را بدون در نظر گرفتن پرسنل متعدد آن راهاندازی کرد. پس مقدمات امر در بهداشت شخصی کارگران میباشد. برای این منظور جدا از نگرانیهای به وجود آمده در نزد صاحبان کارگاههای تولیدی شاهد برخی پروتکلهای بهداشتی با رویکرد قانونی هستیم. پروتکلهایی که باید به طور جدی در فضاهای صنعتی، خصوصاً کارگاههای تولیدی مواد غذایی رعایت شوند. مواردی مانند:
- لازم است تا تمام پرسنل در تمام مدت حضور در فضای کارگاه ملزم به استفاده از ماسک استاندارد باشند.
- ماسک قید شده در بند قبل باید توسط مدیران مجموعه تهیه شده و با در نظر داشتن مدت زمان مجاز در استفاده از ماسکها میان کارکنان توزیع شود.
- حساسیتهای بهداشت شخصی همراه با در نظر داشتن سلامت جسمی تمام کارگران مورد پایش دائمی قرار گیرد. هر کارگر با بروز علایمی شبیه به بیماری کرونا به سرعت قرنطینه شده و از محیط کارخانه خارج شود.
- اقدامات لازم جهت تهیه انواع اقلام ضدعفونی کننده برای مصارف شخصی کارگران صورت گیرد.
- مدیریت کارگاه نسبت به ضدعفونی کردن تمام فضاهای مورد رفت و آمد کارگران اقدامات جدی اتخاذ نماید. مباحثی مانند استفاده از دستگاههای استریل کننده با ظرفیت کاری بالا، ایدههای مفیدی خواهد بود.
- ü …
کاملاً متوجه هستید که هر یک از بندهای قید شده در دستورالعملها سعی در ایجاد یک فضای امن کاری دارند. فضایی که در آن قرار است هر کارگر با پوشش کاملاً اصولی در فضای کارگاه ظاهر شده و با داشتن احساس مسئولیت کامل نسبت به رعایت تمام جنبههای بهداشت شخصی حساسیتهای لازم را در نظر گرفته باشد. اما این یک ایدهآل است. به هر حال نمیتوانیم از جامعه بزرگ کارگری در فضاهای تولید مواد غذایی و یا هر کارخانه دیگری انتظار رعایت نکات بهداشتی آن هم به شکل خودجوش را داشته باشیم.

مقوله تقابل با گسترش کرونا یک فضای مدیریتی را طلب میکند. اینکه بتوانیم حضور افراد در کنار یکدیگر آن هم در هر شرایط از کار را مدیریت کرده باشیم. از این رو در تقابل با گسترش کرونا جدا از بحث بهداشت شخصی، نیاز به نگاه حرفهای مدیران مجموعه نیز احساس میشود.
نگاه مدیریتی برای جلوگیری از گسترش بیماری کرونا
کرونا یک بیماری مسری با تبعات سنگین اجتماعی است. لذا مهار آن نیز یک تفکر جمعی با ایدههای مدیریتی میخواهد. از این رو مدیر یک مجموعه تولیدی باید در کنار تمام مسئولیتهای تولیدی خود، همت کافی در کنار سطح دانش لازم برای تقابل با گسترش کرونا داشته باشد.
موضوعاتی مانند تسهیل در تامین کالاهای بهداشت شخصی کارکنان، تامین بودجه کافی برای تهیه این اقلام، ایجاد ساز و کاری برای اطمینان از توزیع درست اقلام بهداشت شخصی، حضور یک نهاد نظارتی قدرتمند برای پایش رعایت تمام نکات بهداشتی شخصی و… مقدمات کار هستند.
لکن در امتداد این ماجرا ممکن است لازم باشد تا در فضای کارگاههای تولیدی مواد غذایی برخی محدودیتها در تجمع افراد، جریمهها در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی و… در نظر گرفته شوند. اما ماجرا برای تقابل با گسترش بیماری کرونا در محیط کارگاه مواد غذایی اتمام نمییابد. بلکه لازم است یک نگاه مدیریتی حرفهای در تمام مراحل بستهبندی تا مسیر توزیع کالا نیز در نظر گرفته شود.
- کارکنان باید ملزم به شستشوی مداوم دستهای خود با استفاده از مواد شوینده استاندارد شوند.
- در فضای کارگاه مواد غذایی باید شاهد تامین صحیح آب گرم به همراه شویندههای استاندارد باشیم.
- غربالگری همه روزه کارکنان همراه با تستهایی ساده مانند تب سنجی و یا تشخیص سطح اکسیژن خون در فضای کارگاه صورت گیرد.
- لازم است تا کارگاه مواد غذایی با یک پزشک هماهنگ بوده و از حضور پرسنل بهداشت محیط کار حرفهای بهرهمند باشد.
- اعمال برخی نکات مدیریتی مانند تسهیل در مرخصی افراد مشکوک و یا قطعی بر بیماری کرونا نیز امری جدی میباشد. چرا که مباحث کاری برای هر کارگری جنبههای حیاتی دارد. از این رو هیچ کارگری نمیخواهد تا با اسیر شدن در بیماری کرونا همراه با دو هفته استراحت مطلق، نگران از دست رفتن شغل خود باشد. لذا لازم است تا مدیریت مجموعه به ترتیبی همراه با اطمینان از عدم تاثیر مرخصیهای اجباری در بیماری کرونا بر اشتغال کارکنان، مانع از پنهانکاری آنها شود.
قطعا این همه را در نکات کلیدی با رعایت اجباری در تمام کارخانجات شاهد هستیم. بهرحال هر مجموعه تولیدی باید نگرش قدرتمندی در بحث رعایت نکات بهداشت شخصی کارکنان را در نظر گرفته باشد. اما عموم کارخانجات تولیدی نسبت به بهداشت محصولات خود در مراحل پس از تولید و حتی در حین تولید مسئولیت خاصی ندارند. مثلا یک قطعه ساز به هیچ حالت نگران خروج یک محصول با رعایت نکات بهداشتی نمیباشد. اما در تولید صنایع غذایی و برخی دیگر از صنایع این موضوع رنگ و بوی دیگری پیدا خواهد کرد. اینجا دیگر همراه محصولاتی هستیم که قرار است مورد مصرف غذایی تودهی انسانی از اجتماع قرار گیرد. از این رو موضوع تقابل با بیماری کرونا به مانند تمام نکات بهداشتی بسیار فراتر از خطوط تولید کارخانخات مواد غذایی همراه با بسته بندی تا عرضهی محصولات آنها خواهد بود. بهر صورت در دورانی که کرونا در حال جولان دادن است هیچ کسی مایل نیست تا مواد غذایی در شرایط بسته بندی نامناسب و یا به شکل فله ای را تهیه کند.
